Exporting Non-creature models?

Talk about mods... NOW!
Forum rules
Can't get a mod to work?
Try these... FIRST!

http://www.davoonline.com/phpBB3/viewforum.php?f=6
lordelysian
Poster of the New User Apocalypse
Poster of the New User Apocalypse
Posts: 2
Joined: Sat Mar 25, 2017 11:17 pm

Exporting Non-creature models?

Unread postby lordelysian » Sat Mar 25, 2017 11:22 pm

Hello,

So I've recently gotten into the Spore modding scene by using some of your guys' custom parts for creatures. I was wondering though, if there was some way to be able to export UFO or building models from Spore with the use of mods, and I haven't been able to find anything. I don't have any intention of making my own parts using Maya/Blender and putting those into the game, I just want to be able to export the models of my creations to Maya. I've looked at a good majority of stuff on SporeMaster and SporeModder and it looked like most of the tutorials and info on those tools was just for making custom parts and packing that into a mod. Any help would be greatly appreciated.

User avatar
Mx3
Private
Private
Posts: 41
Joined: Sun Dec 30, 2012 10:56 am
Contact:

Re: Exporting Non-creature models?

Unread postby Mx3 » Sun Mar 26, 2017 4:38 am

There is a way to do it, but it is not 100% effective.
By unpacking the GraphicsCache.package file you can find the models of the latest creations loaded and visualized in the game.
With the importers of SporeModder you can pass them to Blender.
However, some creations will have poor quality and other bugs.

Some examples:
https://sketchfab.com/models/2866046d55 ... 0474c6c7c7
https://sketchfab.com/models/0a75f4a679 ... 65f2856f08

User avatar
rob55rod
Tech Support
Tech Support
Sergeant Major of the Davo Army
Sergeant Major of the Davo Army
Posts: 3877
Joined: Sat Jul 02, 2011 9:50 am
Location: Zelem's Nexus, rebuilding.

Re: Exporting Non-creature models?

Unread postby rob55rod » Sun Mar 26, 2017 5:52 am

Mx3 wrote:There is a way to do it, but it is not 100% effective.
By unpacking the GraphicsCache.package file you can find the models of the latest creations loaded and visualized in the game.
With the importers of SporeModder you can pass them to Blender.

Which is preferable to colladaexport even for creatures, as you don't lose some parts' morphs that way O:


Mx3 wrote:However, some creations will have poor quality

That's only if you load the LOD1 or higher models for them, the LOD0 ones are pretty much on par with the in-editor models.

Mx3 wrote:and other bugs.

Wait wat


WOAH NICE EXAMPLES
Having trouble with the Spore ModAPI Launcher Kit? Let us know here!

If you're reading this, you have my permission to build off of my mods as long as I am credited. Please don't mirror my work unaltered, unless I no longer provide a working download.

lordelysian
Poster of the New User Apocalypse
Poster of the New User Apocalypse
Posts: 2
Joined: Sat Mar 25, 2017 11:17 pm

Re: Exporting Non-creature models?

Unread postby lordelysian » Sun Mar 26, 2017 9:21 am

Mx3 wrote:There is a way to do it, but it is not 100% effective.
By unpacking the GraphicsCache.package file you can find the models of the latest creations loaded and visualized in the game.
With the importers of SporeModder you can pass them to Blender.
However, some creations will have poor quality and other bugs.


Thanks so much for the quick reply! Just a couple of follow-up questions. Where's the GraphicsCache.package? I looked in the Spore Data folder and it isn't there. Second, do I have to use Blender, as in, are the exported models only compatible with Blender?

User avatar
rob55rod
Tech Support
Tech Support
Sergeant Major of the Davo Army
Sergeant Major of the Davo Army
Posts: 3877
Joined: Sat Jul 02, 2011 9:50 am
Location: Zelem's Nexus, rebuilding.

Re: Exporting Non-creature models?

Unread postby rob55rod » Sun Mar 26, 2017 10:31 am

lordelysian wrote:
Mx3 wrote:There is a way to do it, but it is not 100% effective.
By unpacking the GraphicsCache.package file you can find the models of the latest creations loaded and visualized in the game.
With the importers of SporeModder you can pass them to Blender.
However, some creations will have poor quality and other bugs.

Thanks so much for the quick reply! Just a couple of follow-up questions. Where's the GraphicsCache.package? I looked in the Spore Data folder and it isn't there.

That's because it's not a mod or core game package, it's a save data package. You can find it at

Code: Select all

%appdata%\SPORE
, but be sure you've recently viewed the desired creations in the Sporepedia, to make sure there are cached models available for extraction.

lordelysian wrote:Second, do I have to use Blender, as in, are the exported models only compatible with Blender?

Yes, you have to use Blender. The GMDL models present in those packages are in a proprietary format, and thus aren't compatible with anything natively (other than SpView, which was made specifically for them). The only addon created for any popular application is Emd's SporeModder Blender addon, which is only available for Blender, obviously. Of course, nobody's stopping you from exporting the models from Blender into a format your preferred application can import... :lol:
Having trouble with the Spore ModAPI Launcher Kit? Let us know here!

If you're reading this, you have my permission to build off of my mods as long as I am credited. Please don't mirror my work unaltered, unless I no longer provide a working download.


Return to “Mod Discussion”